Els Arrossos de La Venta

Els catalans som una gent absolutament devota a l’arròs. Molts tenim fixat en el nostre record l’arròs de l’àvia o la mare. Per això, res ens desil·lusiona tant com un arròs desafortunat. Ni res ens complau tant com un arròs reeixit.

D’arrossos n’hi ha tants com cuiners i cuineres hi ha al nostre país. N’hi ha tants com combinacions versemblants d’ingredients tinguem al nostre abast. Un arròs a la cassola és sempre un genuí univers de sabors.

De peix i marisc, amb conill i pollastre, amb costella de porc i verdures, més o menys sec o caldós, fet sobre el foc o acabat dins el forn. Hi ha arrossos ben curiosos. Arqueològics, episcopals, bucòlics…

A la Ribera del Xúquer feien un arròs de cigrons i panses, a València, l’arròs del Miquelet, a Lloret, l’arròs “del paraigüero” i a Tossa, l’arròs “del mal temps” arròs que es feia els dies que degut al mal temps els pescadors no havien pogut sortir a pescar.

Un arròs constitueix un genuí univers de sabors. Deu ser gairebé impossible trobar algú a qui no li agradi l’arròs.

A La Venta, ara per ara, hem fet tres arrossos: el de cloïsses, un arròs caldós de bacallà i el darrer que hem fet, un arròs de cargols. Tots tres diferents però molt bons que esperem els gaudiu d’allò més…