Cassoleta de pollastre de corral

Carns                                                                   Tot l’any

Els pollastres de corral -a diferència dels de granja que, pobrets, viuen com ostatges engarjolats en permanent captivitat- creixen, mengen, vaguen i baden, relaxadament, en galliners oberts de bat a bat a la vida.

Deia Pla -que sovintejava la Fonda Europa de Granollers- que el seu vell amic Paco Parellada defensava convençut un supòsit. Hi ha  -deia en Paco-  tres classes de pollastres: els llibertins, anàrquics, que fan vida lliure i viuen emancipats i sense traves, coneguts també com a gratapallers de raça, un patrimoni en perill;  els socialistes que viuen en granges  i els senyorials que son les poulardes, aus  autènticament excepcionals, si son de la Bresse.

La cassola de pollastre de corral que fem a La Venta és un clàssic rostit fet amb ceba, all i tomàquet, vi ranci, prunes i pinyons. En una cassola escalfem oli d’oliva, hi afegim el pollastre ben salpebrat i tallat a octaus i, al cap d’uns minuts, la  ceba tallada a quarts i els alls nets i amb la pela. Ha de coure tot plegat lentament damunt el foc. Quan el pollastre i la ceba comencen a enrossir s’hi afegeix el tomàquet, tallat a quarts, sense pela ni grana i passada una estoneta, un bon raig de vi ranci  -boníssim, excel·lent per cuinar-, deixem que es redueixi bé, hi afegim les prunes i els pinyons i acabem de coure al forn. El pollastre, amb la reial cort de les cebes, els alls, els tomàquets i el vi ranci es va amorosint lentament, a poc a poc, fins que el rostit assoleix un color daurat ben bonic.  Hi ha qui en lloc de vi ranci hi afegeix un bon raig de conyac. Un plat idoni per fer-hi “mullets” és a dir, sucar-hi pa.

Malauradament no és fàcil avui trobar rostit de pollastre en els restaurants.  Se’n fa més, encara a les cases particulars. Hi ha, però, qui, ni guisat, rostit, cuit en la solemnitat d’una cocotte  o simplement de la manera més natural  -fet a la brasa-, no diferenciarà un de l’altre,  el noble i aristocràtic del de patacada.