Bull blanc i bull negre del Plà de l’Estany

Per picar                                                               Tot l’any

La cansaladeria és un dels pilars de la cuina catalana. L’ofici de cansalader és antiquíssim i la tècnica d’embotir és universal. El tret essencial dels embotits elaborats a Catalunya és l’ús, només, de sal i pebre com a condiments primordials. Hi ha una família d’embotits que es fan per coure i n’hi ha una que la formen els embotits cuits. Dins d’aquesta darrera hi ha els bulls.

El bull -conegut també com bisbe, donegal o peltruc- és un embotit de carn i greix de porc, amanida amb sal i pebre, molt similar a la botifarra blanca però embotida en un budell gruixut. El budell és el que marca la diferència entre el bull i la botifarra cuita.

Varem escollir aquest bull després de provar-ne uns quants. Aquest, que prové de Banyoles a la comarca del Plà de l’Estany, és el que ens va agradar més. És molt aconsellable menjar-lo acompanyat de pa amb tomàquet. I si un dia en trobem un de millor, cosa gens fàcil, el canviarem. Quan adquirim un producte ja elaborat cerquem, sempre, comprar aquell que ens agrada més i que per a nosaltres és el millor. En fi, el mateix que amb la llonganissa de Lleida.