ajillo

Bepo, cap de cuina de La Venta

Aquests dies està per Barcelona en Josep Barahona Vinyes. Lleidatà de soca-rel , és el millor cuiner català que hi ha fora del país. Fa 23 anys que fa cuina catalana al Japó.  Fou el primer. Tots els altres que hi han anat posteriorment, se’l miren amb respecte. És un cuinaràs, tot un referent. El millor ambaixador. Hem parlat amb ell de moltes coses. Evidentment, sempre de cuina. És la seva gran passió. Hem tingut l’oportunitat de xerrar i menjar amb ell. D’en Josep Barahona tenim dos bonics llibres, un  titulat Pintxos 360, amb receptes dels seus pinxos; l’altre, editat el setembre de 2015, titulat Ajillo, amb receptes amb aquesta salsa que ha causat furor a les terres nipones i ja està a la segona edició. Aquests llibres són una meravella, amb grans receptes i una excel·lent fotografia. I ja està en camí, a punt de sortir del forn, el següent, Tapes 360, un recull de les seves millors tapes. En Josep, és un crack.

L’ofici de cuiner ens mereix un gran respecte. Un cuiner cuina cada dia. Cada dia s’acara als seus clients. Cada dia ha de provar que ho fa bé. Cuinar equival a suportar una dosi diària de fracàs. Fer-ho bé és una exigència permanent. Cuinar comporta una quantia enorme de crítica i pressió. Cuinar implica una dosi inevitable d’èxit o fracàs.

Tornem al que dèiem d’en Josep. Dèiem que hem parlat amb ell de moltes coses. Ens quedem però amb una que ens va dir que, sens dubte, denota la grandesa d’aquest cuiner: “Penso en per a qui cuino. Penso que els que hi ha  en una taula son els meus pares, és la meva família.  

És la prova evident de que cuinar no és només una qüestió d’ofici sinó també una gran lliçó d’humanitat.

 

Josep Vilella