Ibai

Es troba en el carrer Getaria, entre la plaça de Bilbao i l’avinguda de la Llibertat. A l’entrar, a ma dreta, una barra de bar. Al davant, un escala baixa al petit menjador situat en el soterrani. Poques taules en un espai inconfundiblement simple i familiar. Aparentment, és un dels molts bars que hom descobreix passejant pel centre de Sant Sebastià.

Ibai no és un restaurant per a gent estufada però la seva cuina és la que més ens agrada de Sant Sebastià.

La carta son els vuit o deu plats que canvien diàriament i que amb devoció reciten la Isabel -muller de l’Alicio, el cuiner- o el seu cunyat en Juanxo. La proposta de plats que s’ofereixen a diari depèn rigorosament del calendari i la temporada. Parlem, sens dubte, d’una culinària, arrelada en el que és popular, reverent amb la tradició i molt unida a la riquesa del que és proper i local.

L’Alicio adquireix diàriament el millor peix de la Confraria del port de Sant Sebastià, Pasajes o Hondarribia. Peces generoses i nobles que l’Alicio cuina sense trucs ni martingales: lluços d’ham, llenguados de dos quilos, meros i roms gegants de set i vuit quilos… A més a més, a l’Ibai tot es cuina al moment. Cada producte té gust a allò que és i això, en cuina, és primordial. Parlem d’una cuina perceptiblement emotiva, prenyada d’honradesa, una cuina conscientment tradicional que anteposa la qualitat als artificis i el plaer a la pompositat.

L’Ibai és un d’aquests restaurant gens mediàtics -que n’hi ha- en el que el coneixement es va transmetent silenciosament, en veu baixa i sense remor, de client a amic.

Menjar en aquest senzill Ibai és un autèntic luxe. Genuïna cuina tradicional basca, sense trampa ni cartró.

RESTAURANTE IBAI  –  Sant Sebastià